Zaak beboete artsen voor Raad van State trekt veel bekijks: 'Het leek een juridisch steekspel'
“Moeten we hier serieus over procederen? Wat mij betreft een belediging voor de intelligentie.”
Maandag vond de rechtszaak plaats waarbij vier artsen tegenover zorgminister Fleur Agema (PVV) stonden. Deze artsen deden in de coronatijd hun uiterste best om hun eed gestand te doen en stonden pal voor hun patiënten, en met succes.
Zij hielpen duizenden mensen, die de artsen zeer dankbaar zijn. Toch moesten ze in de Haagse rechtbank verantwoording afleggen vanwege het off-label voorschrijven van hydroxychloroquine en ivermectine.
De zitting duurde alles bij elkaar zo’n vijf uur. Er waren ook ruim 100 steunbetuigers aanwezig, waarvan velen uit ‘de beroepsgroep’. De zaal zat zo vol dat er een grotere zaal gezocht moest worden. De hal was afgeladen en er bleven maar mensen komen. Journalist Djamila le Pair deed op X verslag.
Zure gezichten
Een aantal keren werd er geapplaudisseerd nadat een arts had gesproken. Toen de vertegenwoordiger van de minister tijdens de zitting beweerde dat de gezondheidsinspectie ‘onafhankelijk was’, steeg er een lachsalvo op uit de zaal.
Voormalig huisarts en epidemioloog Dick Bijl werd als getuige-deskundige onder ede gehoord. Ook hij kreeg een daverend applaus, wat leidde tot zure gezichten bij de Raad van State. De tegenpartij werd bijgestaan door de Landsadvocaat.
Het werd ook emotioneel. Het betoog van bedrijfsarts Alexander van Walraven maakte veel los. Zowel bij de mensen in de zaal, maar ook bij hemzelf. Hij zei diep verbaasd en zeer aangeslagen te zijn toen de boete kwam omdat het in zijn ogen geen recht deed aan de goede werking van deze medicatie bij de vroegbehandeling van acute covid.
Belediging voor de intelligentie
De rechter haalde een streep door de boete, maar – opnieuw tot zijn verbazing – de gezondheidsinspectie ging in hoger beroep. “We hadden toch duizenden mensen geholpen en beter gemaakt? Hiervoor was echter nooit interesse getoond vanuit de overheid.”
“Waarom in godsnaam is er niet langer stilgestaan bij de vroegbehandeling met deze middelen, die geen tot nauwelijks bijwerkingen hebben gegeven bij de circa 5000 mensen die wij geholpen hebben? Ze waren goed, effectief, werkend en ook goedkoop."
De artsen krijgen veel bijval. “Moeten we hier serieus over procederen? Wat mij betreft een belediging voor de intelligentie,” zegt voorzitter van De Groene Rekenkamer Cyril Wentzel.
Hij vindt het vreemd dat niemand mocht filmen tijdens de zitting. “De minister die de zaak niet intrekt? De advocate die namens haar niet alleen ‘de wetenschap’ claimt, maar ook absolute onderwerping bepleit, het niet filmen...?”
Bizar en onwerkelijk om te horen
Medisch adviseur Wendy Mittemeijer wijst erop dat medicijnen aan de lopende band off-label worden voorgeschreven. “Nooit eerder werd een dergelijke heksenjacht op artsen opgetuigd. Een unicum dus.”
“Hopelijk doorziet de rechter het politieke spel en dat dit spel is gespeeld over de ruggen van zieke patiënten. De nieuwe minister Agema zit met een erfenis om je kapot voor te schamen,” voegt ze toe.
Wat huisarts Els van Veen, die ook te maken kreeg met de ‘full force’-aanpak van de inspectie, vooral trof was wat ze hoorde van de kant van de inspectie. Die verschool zich als het ware achter het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG). De inspectie betoogde dat (huis)artsen zich moeten houden aan ‘de richtlijnen van de beroepsgroep’. Het NHG werd als een soort crucifix omhoog gehouden, om te betogen dat deze artsen zich niet aan de regels van de beroepsgroep hadden gehouden. “Bizar en onwerkelijk om te horen.”
Juridisch steekspel
Van Veen benadrukt dat het NHG van en voor huisartsen is en dat het nooit de bedoeling is geweest dat de standaarden als juridisch bindende patiëntenprotocollen zouden worden gebruikt. Dat gebeurde maandag dus wel bij de Raad van State.
“Het leek een juridisch steekspel. Dat was bevreemdend voor mij. Er schoot me geregeld door het hoofd dat, als het aan de inspecteurs had gelegen, vele duizenden Nederlanders misschien wel waren overleden als deze artsen niet naar hun geweten en hun patiënten hadden geluisterd.”
De uitspraak wordt verwacht over minstens zes weken.
Kamervragen
Gideon van Meijeren heeft Kamervragen gesteld aan minister Agema over de strafprocedure tegen artsen die hydroxychloroquine (HCQ) en ivermectine off-label voorschreven aan coronapatiënten.
“Het is onacceptabel dat artsen die gewoon hun werk doen als crimineel worden behandeld,” aldus Van Meijeren.
Minister Agema, die zich als Kamerlid meermaals zeer kritisch heeft geuit over de opgelegde boetes, zet de heksenjacht tegen de artsen voort. Eerder noemde ze het beboeten van de artsen een ‘doodenge ontwikkeling’.
De opmerkelijke houding van Agema roept verbazing op en daarom heeft Van Meijeren Kamervragen gesteld. Hij wil onder meer weten of zij het beboeten van de desbetreffende artsen nog steeds als een doodenge ontwikkeling beschouwt.
Hoger beroep intrekken
Van Meijeren vraagt Agema ook waarom ze beroep heeft ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam op 19 augustus aangaande de vernietiging van het besluit om een boete op te leggen aan een arts wegens het off-label voorschrijven van HCQ en ivermectine.
“Waarom zei u in het interview met [ON!-verslaggever] Jonathan Krispijn dat u hier niet verantwoordelijk voor bent, terwijl u zelf hoger beroep heeft ingesteld?”
En misschien wel de belangrijkste vraag: “Bent u bereid om het door u ingestelde hoger beroep in te trekken?”
Werd niet genoemd dat de CDC in Amerika alle negatieve artikelen over Ivermectine heeft verwijderd? En dat het weer voorgeschreven mag worden?
Mevrouw Agema (minister wil ik haar niet noemen) liegt en stinkt aan alle kanten, ook heeft ze blijkbaar geen actieve herinneringen meer.. komt me erg bekend voor;) na het zien van het betreffende interview zou ik mij kapot schamen als ik haar was! Wat een trieste (lees misdadige) vertoning.