Ministerie VWS betaalt tonnen aan dwangsommen rond coronaverzoeken: 'Die doofpot mag wat kosten'
Ministeries overtreden de wet en betalen daar dwangsommen voor van ons belastinggeld.
Het ministerie van Volksgezondheid betaalt nog steeds duizenden euro’s per maand aan dwangsommen voor het niet op tijd leveren van informatie over de coronapandemie.
Bij elkaar heeft het ministerie een slordige 7 ton aan dwangsommen betaald voor Woo-verzoeken (Wet open overheid) die nog niet afgehandeld zijn, ondanks een nieuwe afdeling met 100 juristen, blijkt uit een analyse. Alle ministeries hebben samen meer dan 8 ton aan dwangsommen betaald.
Een aantal onbeantwoorde verzoeken gaan over de coronavaccins. Het ministerie zegt dat het onvoldoende personeel heeft voor het verwerken van de verzoeken.
Opgelopen tot 172 dagen
Ministeries hebben officieel 28 dagen de tijd om te reageren op een informatieverzoek, maar de gemiddelde wachttijd is inmiddels opgelopen tot 172 dagen.
Donderdag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over de Wet open overheid. Onderzoeksjournalist Marc van der Vegt telde in de zaal zes mensen, plus demissionair staatssecretaris Van Huffelen (D66).
“Dit debat vind ik persoonlijk belangrijker dan het formatiedebat. Ministeries overtreden de wet en betalen daar dwangsommen voor van ons belastinggeld,” reageert hij.
Die doofpot mag wat kosten
Van der Vegt voegt toe dat er een advies lag om minder informatie openbaar te maken aan burgers. “Of de ministeries dit advies inmiddels opvolgen, weten wij niet.”
“Democratie in 2024,” zegt journalist Daan de Wit. Columnist Marianne Zwagerman voegt toe: “Die doofpot mag wat kosten.”
Dit is ronduit crimineel gedrag
Het lijkt neuroloog Jan Bonte veel verstandiger om die dwangsommen persoonlijk op te leggen aan degenen die de Woo-verzoeken frustreren, zoals De Jonge en Kuipers.
“En die dwangsommen in te houden op hun salaris. En deze figuren in bewaring te stellen totdat de documenten vrijgegeven worden. Eens kijken of ze dan nog zo standvastig blijven. Want dit is ronduit crimineel gedrag,” benadrukt Bonte.
Hele goeie van neuroloog Jan Bontebal.100 Juristen? In dienst v.d.overheid? Ingehuurd, ook Euro's toch.
Misschien kan men aldaar A.I. inschakelen om e.e.a. op tijd te kunnen beantwoorden en goedkoper.
De Jonge is een geval apart, hij had beter voor de klas gefunctioneerd als schoolfrik. dansen met Jansen.Ook Kuipie is niet kosher.
Overigens is het algemeen bekend dat je als overheidsdienaar redelijk beschermd bent.Lees: beschermd wordt door elkaar binnen die overheid.
Het heeft me verbaasd - en het verbaast me nog steeds - dat, voor zover ik weet, eisers in WOB/WOO-verzoeken geen civiele gijzeling ('Lijfsdwang', Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering art. 585 e.v.) hebben geëist. Dit had types als de Jonge wellicht, althans voorlopig, naar hun uiteindelijke bestemming kunnen bevorderen waardoor, mogelijk, aanzienlijke schade voorkomen had kunnen worden.