Tweede Kamerlid Wybren van Haga verzocht in mei 2020 om onderzoek te laten doen naar het gebruik van hydroxychloroquine (HCQ) tegen corona. Zijn motie werd door toenmalig coronaminister Hugo de Jonge weggezet als ‘kwakzalvermotie’ en verworpen. De Jonge zei dat ‘vaccinatie het enige is wat helpt’.
In december 2021 zei de minister tijdens een debat: “Over hydroxychloroquine hebben we het ook vaker gehad. Een woord dat we al heel lang niet meer hebben gebruikt, maar debat na debat was er aandacht voor hydroxychloroquine. Dat is ook gebruikt in Nederland. Maar van alles is geconstateerd dat het niet helpt. Het helpt niet en doen alsof het helpt, schaadt de gezondheid. Dus heeft de beroepsgroep in de richtlijn vervat dat het niet helpt. De laatste stand van de wetenschap is dat het niet helpt. Dan is het ook zaak dat artsen vervolgens niet doen voorkomen alsof het wel zou helpen. Dat is namelijk gewoon jokkebrokken. Het is gewoon mensen voor de gek houden.”
Verder zei de minister over het middel ivermectine: “Als de inspectie doorkrijgt dat een arts zelfs buiten het ziekenhuis om, want daar gaat het in dit geval om, zegt: zo’n cocktail van ivermectine en weet ik wat allemaal zou best een goed idee zijn en overigens kun je beter geen vaccinatie nemen, dan moet die natuurlijk wel op zijn jasje worden gespuugd. Eigenlijk moet hij onmiddellijk stoppen met die gedraging. Als hij dat niet doet, geldt natuurlijk het tuchtrecht, en gelukkig maar.”
‘Kwakzalverij’ blijkt toch te werken
Uit een nieuwe studie blijkt nu dat mensen die HCQ kregen tegen corona minder kans hadden om te sterven dan mensen die het middel niet kregen. Slechts 0,8 procent van de patiënten in een Frans ziekenhuis die HCQ en een antibioticum kregen, overleed, in tegenstelling tot 4,9 procent van de patiënten die de combinatie niet kregen, melden Franse onderzoekers.
De studie concludeert dat HCQ levens gered zou hebben, zei hoofdonderzoeker Didier Raoult van de Aix-Marseille Universiteit. De paper is gepubliceerd in het tijdschrift New Microbes and New Infections, weet de krant The Epoch Times.
Onderzoekers bestudeerden gegevens van 30.202 patiënten met COVID-19 die in een ziekenhuis in Marseille positief waren getest op COVID-19 en tussen 2 maart 2020 en 31 december 2021 in het ziekenhuis waren behandeld.
De meeste patiënten kregen off-label hydroxychloroquine en het antibioticum azitromycine voorgeschreven. 23.172 patiënten kregen de medicijnen, de overige 7030 patiënten niet. Van de patiënten die de medicijnen kregen, stierven er 191 (0,8 procent). Van de mensen die het middel niet kregen, stierven er 344 (4,9 procent). Het onderzoek is deels gefinancierd door de Franse overheid.
De onderzoekers verwijzen naar diverse andere wetenschappelijke studies uit Frankrijk, Iran en Spanje die laten zien dat HCQ leidt tot lagere sterfte.
Vorige maand toonden ook Belgische onderzoekers aan dat HCQ werkzaam is tegen COVID-19. De studie vergeleek het verloop van COVID-19 bij 352 patiënten die in het ziekenhuis met HCQ behandeld werden met een controlegroep. De uitkomst van het onderzoek was dat de met HCQ behandelde patiënten na 28 dagen een 57 procent lagere sterftekans hadden dan de patiënten in de controlegroep.
‘Kwakzalverij’ blijkt toch te werken, constateert het Artsen Collectief, waar ruim 2700 geverifieerde medici bij zijn aangesloten.
Dood door schuld
Dan ivermectine. In Peru gebeurde iets opmerkelijks nadat de overheid het gebruik van ivermectine tijdens de coronapandemie goedkeurde. Er vond namelijk een natuurlijk experiment plaats dat de effectiviteit van het middel aantoonde, blijkt uit een nieuwe gepeerreviewde studie.
De paper, die in augustus is gepubliceerd in Cureus, concludeert dat de oversterfte met maar liefst 74 procent verminderde in 10 regio’s waar ivermectine het meest werd gebruikt. Onderzoekers analyseerden data uit alle 25 regio’s van Peru en konden de vermindering van de oversterfte linken aan het gebruik van ivermectine.
Sommige wetenschappers stellen dat het middel zich kan binden aan het spike-eiwit van SARS-CoV-2, waardoor het minder effectief en dodelijk wordt. Op 8 mei 2020 keurde het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid het gebruik van ivermectine goed, waarna de 25 regio’s patiënten begonnen te behandelen met het middel. Het gevolg: de oversterfte daalde sterk.
Toen president Francisco Sagasti op 17 november 2020 aan de macht kwam, stopte de overheid met het uitdelen van ivermectine. Het was alleen nog op recept verkrijgbaar. Het gevolg: de oversterfte nam sterk toe.
De onderzoekers denken dat ivermectine zulke positieve effecten heeft gehad omdat het middel kan worden gebruikt om COVID-19 te voorkomen en te behandelen.
Van Haga zei nadat zijn ‘kwakzalvermotie’ was verworpen: “Hugo de Jonge en het ministerie van VWS hebben op ongekende wijze aan medische misleiding gedaan. Het ministerie heeft er bewust voor gekozen sommige mensen ernstig ziek te laten worden. Het gebruik van hydroxychloroquine had potentieel mensenlevens kunnen redden, maar VWS heeft willens en wetens risico’s genomen met de gezondheid en het leven van mensen. Hier kent de rechtspraak een term voor: dood door schuld.”
Ik ben toch wel erg benieuwd naar wanneer deze film nou eindelijk eens richting het spannende einde gaat. De popcorn komt me bijna m'n neus uit
De enige vraag is of Hugo handelde uit onbekwaamheid of uit kwaadaardigheid. Waarschijnlijk werkte hij vanuit een script. Opvallend dat alle westerse landen hetzelfde script afdraaiden. Ivermectine werd smalend afgedaan als ontworkingsmiddel voor paarden. Ook deze framing was bewust. Deze goedkope medicijnen zouden het Pfizer en Moderna feestje verstoren.