Documentairemaker stuit op sluimerende, stille crisis in Nederland: 'Waarom willen we dit niet weten?'
“Zij luiden al maanden de noodklok en vragen om meer onderzoek naar de oorzaken, maar worden genegeerd!”
Documentairemaker Frank de Rooij stuitte kortgeleden op een sluimerende, stille crisis. De afgelopen vijf jaar is er een oversterfte in Nederland van gemiddeld 10 procent. Het gaat hier om zo’n 16.000 meer overlijdens per jaar dan verwacht.
Vreemd genoeg is hier alleen aan het einde van 2020 over gerapporteerd. Ondanks de motie van Pieter Omtzigt om onafhankelijk academisch onderzoek te doen, blijven overheid en media massaal wegkijken. “Waarom willen we dit niet weten?” vraagt De Rooij.
Volgens hem is het van essentieel belang dat hier meer onderzoek naar gedaan wordt en daarom is hij begonnen om hierover een documentaire te maken met daarin interviews met betrokkenen.
Zij luiden al maanden de noodklok, maar worden genegeerd
De Rooij heeft inmiddels drie integere wetenschappers geïnterviewd die zich wel vastbijten in dit dossier: hoogleraar Ronald Meester van de VU, data-analist Wouter Aukema en statisticus Maurice de Hond.
“Zij luiden al maanden de noodklok en vragen om meer onderzoek naar de oorzaken, maar worden genegeerd!” verzucht de documentairemaker.
Van de drie gesprekken maakte hij een sfeerimpressie, die je hier kunt bekijken:
20 VIP-tickets
Om de film te kunnen afmaken heeft hij een budget nodig om cameramensen te kunnen inhuren en om de eindmontage en afwerking van de film straks te kunnen voltooien. Wil je dat deze film er komt, dan kun je zijn project hier steunen.
“Op deze manier brengen we de documentaire samen tot stand.” Onder de donateurs worden 20 VIP-tickets verloot voor de première. De film wordt gemaakt voor het prestigieuze IDFA, het International Documentary Festival Amsterdam, in november.
Gedoneerd! Hopelijk doen velen dit.
Gedaan, hoop dat de documentaire een héleboel mensen wakker maakt.